Triple P

Bij De Kinderster werken we volgens de methode “Triple P”. Dit staat voor Positief Pedagogisch Programma. Dit is een evidence based programma uit Australië waar het uitgebreid is onderzocht. In verschillende landen en diverse werksettings heeft het onderzoek laten zien dat gedragsproblemen van kinderen verminderen en de competentie van de opvoeder toeneemt.

Het programma laat een manier zien van opvoeden die erop gericht is om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen en op een opbouwende, niet-kwetsende manier om te gaan met het gedrag van kinderen.

Positief Opvoeden volgens de methode Triple P is gebaseerd op 5 basisprincipes:

Kinderen een veilige en stimulerende omgeving aanbieden

Onze kinderdagverblijven zijn voorzien van een veilige en beschermende omgeving die is afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Zo kunnen kinderen zich goed en ongeremd ontwikkelen.  In een veilige omgeving kunnen kinderen ongestoord spelen en hoeven de pedagogisch medewerkers ook minder te verbieden. Belangrijk is dat kinderen bezigheden hebben die hen boeien en stimuleren. Daarmee kan veel ongewenst gedrag worden voorkomen.

Kinderen laten leren door positieve ondersteuning

De basis daarvoor ligt in een goede communicatie en kinderen laten leren door positieve ondersteuning. Door complimenten en aanmoediging motiveren de pedagogisch medewerkers de kinderen nieuwe dingen te leren. De zelfredzaamheid van het kind wordt hierbij gestimuleerd en bij moeilijkheden wordt ondersteuning geboden. Ook wordt ieder kind als uniek beschouwd en wordt er rekening gehouden met een ontwikkeling in een eigen tempo.

Realistische verwachtingen hebben

Wanneer opvoeders te veel van het kind verwachten of willen dat het meteen alles goed doet, kunnen er problemen ontstaan. Ieder kind maakt fouten – meestal niet met opzet. Als een omgeving veilig is, kunnen kinderen die ongestoord ontdekken en hoeven opvoeders minder te verbieden. In een stimulerende omgeving worden boeiende activiteiten aangeboden. Wanneer kinderen zich niet vervelen, is er minder kans op negatief aandacht vragen en vervelend gedrag.

Vaste pedagogisch medewerksters
Bij ons krijgt ieder kind een mentor, dit is altijd een vaste pedagogische medewerker op de groep waar uw kind zit.

Open communicatiesfeer
Wij als team van De Kinderster hechten grote waarde aan het contact met ouders.

Biologisch en verantwoord eten
Gezonde voeding is belangrijk, zeker voor kinderen in de groei.

Aansprekende discipline hanteren

Driftbuien horen bij peuters. Een driftbui is een hevige en impulsieve vorm van boosheid. Ze voelen zich grote ontdekkers en zelfstandig, maar ervaren door gebrek aan taal en snelle motoriek regelmatig frustraties. Pedagogisch medewerkers stimuleren de kinderen te verwoorden waar ze mee zitten of wat niet lukt. Ze benoemen hierbij ook de gevoelens. Bij deze visie hoort geen ‘straf’. Wel dienen de pedagogisch medewerkers duidelijke regels te stellen, op een heldere manier instructies te geven en snel te reageren wanneer het kind ongewenst gedrag vertoont. Bij De Kinderster wordt daarom gebruik gemaakt van ‘de denkstoel’.

Bij ongewenst gedrag is het belangrijk dat kinderen op kindhoogte worden aangesproken. Er wordt dus niet van een afstandje naar het kind geroepen, maar de pedagogisch medewerker loopt naar het kind toe en communiceert op de hurken met hem of haar. Soms is het moeilijk om door te dringen tot een kind, het is bijvoorbeeld snel afgeleid en kijkt je niet aan wanneer je hem/haar wil aanspreken. Als je al eerder een waarschuwing hebt gegeven, wordt daarna de denkstoel ingezet. Bijv.: “X (naam kind), ik wil graag met je praten maar dat lukt nu niet, je mag hier even gaan zitten en dan mag je me roepen wanneer je wilt praten.”

Belangrijk is consequent te zijn (doen wat je zegt en zeggen wat je doet). Geef het kind uitleg over wat het verkeerd heeft gedaan, maar belangrijker; wat hij/zij wel mag (het gewenste gedrag) en wat je wel van hem/haar verwacht. Wees positief, beloon goed gedrag en geef complimentjes. Kinderen worden niet op de grond of op de gang gezet. Dit symboliseert dat het kind letterlijk lager is dan de rest en/of het kind voelt zich buitengesloten en genegeerd.

Drie consequenties hanteert de methode van Tripple P *:

StrategieBeschrijvingAanbevolen leeftijdDoel
Instructies kracht bijzetten met een logische consequentieConsequenties laten volgen op ongewenst gedrag van kinderen zoals het intrekken van een activiteit of voorrecht2 tot 12 jaarOmgaan met milde vormen van probleem gedrag en ongehoorzaamheid die niet vaak voorkomen (bijv. niet om de beurt gaan)
´Stilzitten´ gebruiken bij ongewenst gedragEen kind verwijderen uit de situatie waar het probleem is ontstaan, en even aan de kant laten zitten.18 maanden tot 10 jaarOmgaan met probleem gedrag en ongehoorzaamheid dat aanhoudt na een logische consequentie
Time-out bij ernstig wangedragEen kind voor een bepaalde tijd apart zetten op een rustige plaats2 tot 10 jaarOmgaan met driftbuien, ernstig wangedrag (anderen pijn doen) en kinderen die niet rustig zijn tijdens ´even stilzitten´

*) http://www.jeugdinterventies.nl/nl/Download-NJi/Opvoedingsvaardigheden_TripleP.pdf

Goed voor jezelf als opvoeder te zorgen

Ook de pedagogisch medewerker zorgt zo nu en dan voor een rustig moment na het harde werken om bij te tanken. Zo hebben de pedagogisch medewerkers meer vakantieuren dan bij een gemiddelde baan. Zij kunnen die uren ook gebruiken om iets leuks te doen en te ontspannen. Dan lukt het ook beter om geduldig, consequent en beschikbaar te zijn voor de kinderen. Een paar keer in het jaar komt er op locatie een masseuse langs die een half uur alle leidsters in een aparte ruimte tijdens hun pauze een stoelmassage geeft. Zo kunnen de pedagogisch medewekers ontspannen weer beschikbaar zijn.

Meer informatie over triple P is te vinden op:

https://www.triplep-nederland.nl/nl-nl/de-triple-p-methode/

vrijblijvend rondleiding
Beleef De Kinderster van dichtbij  InschrijvenSchrijf uw kind vandaag nog in

   Kind informatie   Ouder informatie

   Partner informatie

   Gewenste locatie